De voorvleugellengte van de Tweekleurige parelmoervlinder is ongeveer 18 tot 24 mm. De zwarte tekening op de bovenkant van de vleugels is gereduceerd tot vrij van elkaar staande vlekjes. De roodbruine grondkleur is bij het mannetje op voorvleugel en achtervleugel gelijk. Het vrouwtje heeft op de voorvleugel een afwijkende grijsbruine grondkleur. Het vrouwtje heeft ook een duidelijker ontwikkelde zwarte tekening. De onderkant van de achtervleugel is crèmekleurig en bedekt met oranje banden. De onderkant van de achtervleugel is ook bedekt met zwarte strepen. De vlekken op de vleugel zijn hetzelfde gekleurd.
De rups is tot ongeveer 28 mm groot. Het lichaam van de rups is witachtig met zwarte strepen. Op de rug van de rups zitten twee rijen grote vlekken. De vlekken zijn roodachtig en oranje van kleur. In elke vlek is een doorn ingeplant. De overige doorns zijn witachtig met fijne zwarte haartjes. De kop is roodachtig bruin.
Deze opvallende parelmoervlinder vliegt in Midden-Europa jaarlijks in één generatie. Soms verschijnt er wel eens een onvolledige tweede generatie. Het vrouwtje zet de eitjes in kleine groepjes af. Dit gebeurt op de onderzijde van de bladeren van de waardplant.
De rups overwintert als halfvolgroeide rups in een rupsennest. De jonge rupsen leven in een spinsel bij elkaar. De verpopping vindt in juni plaats. De pop hangt dan aan een plantenstengel. De pop is net zo bont van kleur als de rupsen zelf.
De waardplanten van de Tweekleurige parelmoervlinder zijn vooral Weegbree en het Vlasleeuwenbekje. Melige toorts wordt ook niet geschuwd door deze vlindersoort.
De soort komt vooral voor op warme en droge plekken. Het is van belang dat deze plekken open zijn. Op het zuiden gelegen kalkgraslanden en stenige droge graslanden hebben de voorkeur.
In Nederland is deze soort slechts vijf maal waargenomen. Deze soort is dus een echte dwaalgast. In 1977 is er voor het laats een exemplaar waargenomen. In 2001 was er ook een waarneming. Vermoedelijk ging het om een exemplaar dat was meegelift met tuinmateriaal. Hierdoor is deze waarneming niet meegenomen.
De tweekleurige parelmoervlinder staat bekent als vrij honkvaste soort.
De Tweekleurige parelmoervlinder komt voor in Zuid- en Midden-Europa en is hier vrij algemeen. De dichtstbijzijnde populaties vliegen in het Duitse Rijndal. Bij Baden-Württemberg en Noord-Frankrijk.
Bron: vlinderstichting