De Toefige labyrintzwam is een schimmelsoort uit de familie Meruliaceae. De paddenstoel is van de zomer tot de herfst te vinden. Deze labyrintzwam is in Nederland een vrij algemene soort die daarom in het hele land kan worden aangetroffen. Wat de naam betreft lijkt deze wat dubbelzinnig. Biennis betekent hetzelfde als tweejarig, maar de vruchtlichamen zijn echter maar eenjarig. De soort is een buisjeszwam.
Het vruchtlichaam van de toefige labyrintzwam ziet er uit als een waaier- met een rozetachtige vorm. Andere vormen zijn echter geen uitzondering. De toefen zijn gesteeld en de diameter is ongeveer 8 tot 20 cm. De hoed heeft meestal een dunne golvende rand en is 3 tot 9 cm lang. De bovenzijde is een fluweelachtig en voelt wat viltig aan. Deze soort is wittig of okerkleurig met een roodbruine tint. De buisjes zijn 2 tot 5 mm lang en vaak wit van kleur. Deze paddenstoel heeft poriën van ongeveer 1 tot 3 per milimeter.
De poriën zitten in een onregelmatig netwerk dat er uit ziet als een labyrint, vandaar de naam. De steel is meestal verzonken in de bodem en met aarde bedekt. Het vlees kan week tot hard aanvoelen en is wit van kleur. De geur van deze toefige labyrintzwam is vrij onaangenaam. De soort is niet eetbaar en is erg taai. Hij kan zelfs een gaslucht verspreiden. De paddenstoel veroorzaakt wit rot. Naast het aantasten van dood hout kan deze soort ook stamrot veroorzaken in levende bomen.
De toefige labyrintzwam komt voornamelijk in parken en plantsoenen voor. Het is een saprofyt die leeft van wortels van levende loofbomen, zoals populier, iep, eik en beuk en is warmteminnend. De soort heeft een sterke voorkeur voor vochtige voedselrijke kleigronden. De soort voed zich met stoffen van de gastheer. Hierbij kan de paddenstoel veel vocht opnemen, daar staat tegen over dat het vocht moet worden afgevoerd. Dit vindt plaatst door middel van een vorm van zweten. Dit worden ook wel guttatiedruppels genoemd. Om te weten of je met guttatie- of dauwdruppels hebt te maken kun je onder andere simpelweg proeven. De guttatiedruppels smaken behoorlijk zuur en bitter.